Za zavedanje v medsebojnih odnosih – razrešite odnose

OGLEDALO V ODNOSIH

Najbrž ste se že znašli v situaciji ali odnosu, ko ste imeli občutek, da vas sogovornik na drugi strani ne razume, da ne govorita istega jezika in ne morete povedati tega, kar želite. Občutek, da vas je oseba na drugi strani potisnila v vlogo, v kateri se niste želeli znajti, na površje pritegne veliko negativnih čustev in navadno tudi burnih reakcij. Pomembno je zato, da se zavedamo, kako lahko situacijo obvladujemo in kaj se iz tega lahko naučimo. Naši odzivi na situacije so pravzaprav naše ogledalo. Vsaka oseba pride v naše življenje z razlogom, in če prepoznamo, kaj se od nje in iz tega lahko naučimo, lahko zavestno prej napredujemo tako osebno kot tudi v odnosih.

PARTNERSTVO V VEDSKI ASTROLOGIJI – DJOTIŠU

V odnosih se velikokrat znajdemo v neprijetnih situacijah, ko se naše želje in pogledi razlikujejo od sogovornikovih, njega pa ne sprejmemo takega, kot je, temveč želimo, da deli naše mnenje in naš pogled na stvari ter situacije. Tu nam na pomoč lahko priskoči vedska astrologija, kjer v natalni karti nasproti sebe gledamo partnerja in partnerske odnose. Najbrž ste kdaj že dobili občutek, da največkrat pritegnemo ljudi z lastnostmi, za katere menimo, da jih nimamo, ali pa nas odbijajo osebe z lastnostmi, ki so tudi v nas in jih »tajimo« oziroma zavračamo. Djotiš nam ne razkriva samo, kdo smo mi in kaj nas vodi, temveč tudi, kakšna je naša naravnanost in kako doživljamo odnose z drugimi. Z djotišem spoznamo svoje notranje vzgibe in kaj nas vodi, dobimo širši vpogled v svoje lastnosti in lastnosti partnerja, kar je lahko v veliko pomoč pri grajenju odnosa ali njegovem razreševanju.

ZAVEDANJE SEBE IN SVOJE KOMUNIKACIJE

Za učinkovito komunikacijo je zelo pomembno, da se zavedate sebe, zato vam potrpežljivo raziskovanje svoje osebnosti, ki vam je nekako zastrto, zares lahko pomaga. Če se vedno obračamo drugam in stran od sebe, ni čudno, da rešitev iščemo pri drugih. Rešitev in moč sta vedno znotraj nas. Bolj ko razumem sebe in se zavedam vzorcev delovanja oziroma reagiranja, svojih prepričanj in predsodkov, ki jih imam, tem bolje lahko razumem druge. In šele ko poznam sebe, lahko razumem tudi reakcije drugih in delujem v smeri boljše komunikacije ter boljših rešitev. Vedska astrologija djotiš in trening zavedanja sta v veliko pomoč pri tem, da začnemo spoznavati sami sebe.

ODNOSI IN KORISTOLJUBNOST

Veliko trpljenja, obtoževanja in nemira ustvarimo, ker enostavno ne znamo in ne zmoremo pogledati globlje in širše. Danes so odnosi vse bolj površinski in v vsem iščemo samo dodano vrednost. V trdne odnose je treba vlagati in od drugih ne moremo pričakovati 100 odstotkov, če jih tudi sami ne damo. Vse prevečkrat gre za koristoljubnost, in če mi ne moreš pomagati, nič dati, me ne zanimaš. Kaj hitro se zato začne tekanje od odnosa do odnosa. Če se nismo naučili nič o sebi pri prvem odnosu in če ničesar ne spremenimo, bo pri vsakem naslednjem enako. Kot nam sporoča starodavno znanje, vzrok in posledica vedno nastopata skupaj.

REŠEVANJE ODNOSOV

Če želimo v polnosti uživati v kakršnem koli odnosu, moramo najprej nastaviti ogledalo sebi. Pri tem je najpomembneje, da si ničesar ne skrivamo. Če namreč nismo odkriti do samih sebe, bomo še toliko težje do drugih. Ko to ozavestimo, se lahko odnos, v katerem smo, pokaže v drugačni luči in bomo želeli vložiti več sebe in hkrati skozi sebe začenjamo razumeti drugega, da odnos ohranimo ali celo gradimo na novih temeljih. Obstaja študija o pigmalionovem učinku, ki potrjuje ugotovitev, da s spreminjanjem svojega pogleda in odnosa do drugega lahko spremenimo njegovo reagiranje. Naprimer, ko boste začeli razumeti partnerja (otroka, sodelavca …), zakaj se obnaša, kot se, in začeli nanj gledati kot na nekoga, ki ima svoje razloge in vzgibe, ter se začeli do njega vesti drugače, bo tudi on reagiral drugače. Tako boste s svojim odnosom do njega lahko spremenili tudi njegovo reakcijo do vas in pripomogli k razreševanju težavnega odnosa. Če se bo odnos kljub vsemu vlaganju zdel utesnjujoč ali neizpolnjen, pa bo treba odkrito spregovoriti z nasprotno stranjo. To mora biti pogovor, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, popolni iskrenosti in obenem hvaležnosti. Le s temi elementi lahko »razrešimo« odnos in gremo svobodno naprej.

KAJ STORITI V PRIMERU, KO DRUGA STRAN NE (Z)MORE ALI NE ŽELI BITI ISKRENA?

Potem se tej osebi iskreno zahvalimo za vse, kar nas je naučila, ji zaželimo vse dobro in gremo naprej. Včasih pomaga, če to naredimo že vnaprej pri sebi, v mislih. Pomembno je, da se za vsak odnos vedno zahvalimo. Zahvalimo za dragoceno izkušnjo, s katero smo spoznali delček več sebe. V razreševanju odnosov je najboljša rešitev, da ga obe strani obojestransko prijateljsko zaključita in gresta naprej. Če to ni mogoče, je pomembno, da razumete, zakaj druga stran tega ne zmore, in ji popolnoma odpustite.

Nisem nič več in ne manj, kot preostali. Preprosto SEM.

ZAKAJ JE POMEMBNO IMETI RAZREŠENE ODNOSE?

Vsi nerazrešeni odnosi vede ali nevede jemljejo energijo in nas vlečejo navzdol. Vsaka zamera, jeza ali občutek krivice je neke vrste utež. Najsi gre za nekaj, kar se je zgodilo v daljni preteklosti ali se še dogaja, vse to vpliva na naše trenutno življenje in odnose. Zato je treba odpustiti sebi in vsem za vse, kar se je zgodilo v preteklosti, in razumeti, da je vsak ravnal v skladu s tem, kar je bil takrat in kakor je takrat znal. Na popravljanje preteklosti nimam vpliva, imam pa vpliv na to, da kreiram sedanjost in odnos, ki ni več obremenjen s preteklostjo.

NEKAJ, KAR JE DOBRO VEDETI

1. Nikoli ne pripisuj vsega drugemu, temveč raje usmeri pogled navznoter.

2. Bodi pripravljen popuščati (razmisli, ali je bolje imeti prav ali notranji mir).

3. Odkrito in brez manipulacije povej, kaj vidiš, slišiš, čutiš, želiš.

4. Prav tako vedno poslušaj in sprejmi, kaj ti ima drugi sporočiti (brez predvidevanja in predsodkov).

5. Vedno imej v mislih, da se lahko motiš in gledaš le iz svoje perspektive.

6. Poskušaj se vživeti v vlogo nasprotne strani in nato še v vlogo tretje osebe – opazovalca.

7. Večkrat se vprašaj, česa se oklepaš, katera prepričanja ti prepričujejo videti širšo sliko.

8. Odpusti vse zamere iz preteklosti in živi za kreiranje sedanjosti.

9. Vedno se zahvali za sporočilo, ki si ga prejel.

Prispevek je bil objavljen v reviji Karma+ (januar – februar, letnik 18, št. 3)