Vedeti ali zavedati


“Večina od nas živi tako, kot da bi v banki imeli spravljeno še eno življenje.” Ben Irwin

 Verjamem, da si noben razumen človek ne želi škodovati in v naši naravi je, da se izogibamo bolečini. Kljub temu pa si nenehno škodimo, ko vztrajamo v neprijetnih stanjih strahu, tesnobe, pritiskov in nezadovoljstva. Vemo, da stalno prisoten stres povzroča slabo počutje in dolgoročno škoduje zdravju, pa kljub temu vztrajno ponavljamo iste vzorce. Torej imamo vedenje, pa se kljub temu ne spremenimo, ker nam manjka zavedanja.

Eno je vedeti, drugo zavedati se.

Kot npr. vsi imamo informacijo, vedenje, da kajenje ubija, vprašanje pa je, kdo se tega v resnici zaveda. Ker, če bi se v resnici zavedali je velika verjetnost, da bi prenehali s kajenjem.

Ravno tako kot vemo, da pretiran stres škoduje zdravju, škodujejo tudi neizpolnjujoči odnosi, določena hrana… Vprašanje pa je, če se zavedamo kako in koliko?

Med vedeti, kaj je prav in delati prav je velika praznina. Vsi vemo, kaj bi morali, ampak tega velikokrat ne naredimo. Zakaj ne naredimo ali ne moremo narediti koraka v drugo smer?

Zaradi prepričanj, ki jih imamo o sebi in svetu, si ne upamo ali ne znamo drugače (za)živeti. Pri tem gre lahko za občutek nekoristnosti, manjvrednosti, lahko zaradi morebitnih razočaranj, obžalovanj in predvsem občutka strahu in ujetosti.

Tudi sama sem se večkrat znašla v situaciji, ko sem se počutila ujeto in v takšni situaciji predolgo vztrajala. Vedela sem, da ni dobro za mene, pa kljub vsemu nisem mogla narediti koraka. Nisem se zavedala, da me za pomik naprej zadržujejo občutki strahu. Potreben je bil konkreten pogled v sebe in samoopazovanje, popolna odkritost, da sem se zavedala, da je vse skupaj zaradi prepričanj, ki sem jih ponotranjila in so hočeš ali nočeš prisotna v okolju.

Ne znam si predstavljati kako bi brez znanja djotiša in vpogleda v svojo natalno karto, spozna(va)la vibracijski del sebe, ki pomaga pri razumevanju vzroka in posledic.


Pri samospoznavanju je pomembno, da pogledamo v najbolj temne in skrite kotičke jaza. Brez ovrednotenja kaj je dobro in kaj slabo. V naravi obstaja dvojnost in tudi v nas samih. Pomembno je le, da razumemo, se spoznavamo in smo tako z vsakim spoznanjem bližje bolj zavestnemu in (spod)budnemu življenju.

Želite osvetliti pot, po kateri hodite in bolje razumeti sebe?  Več s klikom na povezavo.