Zakaj zavestno hranjenje

Od bolezni do zavestnega prehranjevanja

Vedno me je gnalo prepričanje, da je življenje skrajno resno in je za vse potrebno garanje. Nikoli se nisem znala ustaviti in si vzeti čas za kvalitetno prehranjevanje. Nenehno dokazovanje in nezadovoljstvo me je zelo zgodaj pripeljalo do prvih resnih opozoril glede mojega zdravja. Razne kratkotrajne težave z želodcem in kasneje s celotnim prebavnim sistemom so me v daljšem obdobju takšnega načina življenja pripeljale do točke izgorelosti, na kateri sem mislila, da ni povratka. Prišla sem do točke, ko nisem zaužila niti grižljaja več oziroma mi je vsak grižljaj postal muka. Vsak grižljaj sem žvečila neskončno dolgo, da je bila struktura hrane že popolnoma tekoča in na veliko presenečenje sem začela zaznavati pozitivne spremembe. Tako se je kasneje porodila ideja o projektu 32 in ozaveščanju pomena zavestnega prehranjevanja.

Odkar pomnim, raziskujem načine prehranjevanja, testiram, kaj mi ustreza in kaj ne. Nikoli pa nisem zares ozavestila čustev, s katerimi pristopam do hrane in kako jem, kaj šele kaj mislim, si govorim. Šele zadnja leta sem se poglobila v raziskovanje ajurvede, tradicionalne kitajske medicine, tradicionalne evropske medicine in znanj naših babic, vsem pa je skupno, da dajejo velik poudarek tudi na način uživanja hrane in pomen čustvenega stanja pri hranjenju. Danes se kljub obilici prehranskih nasvetov premalo poudarja pomen tega, da si vzamemo čas za hranjenje in da jemo počasi in zavestno.

Način hranjenja je prav tako pomemben kot hrana sama

Starodavna modrost ajurvede govori, da je način, kako jemo, prav tako pomemben kot hrana sama. Priporočili ajurvede sta zato:

  • KO JESTE, JEJTE (osredotočeni na hrano).
  • Hrano dobro prežvečite, vsaj 32-krat na grižljaj.

Tako temeljito je potrebno žvečiti ne samo zato, da hrana lažje pride v želodec, ampak tudi zato, ker se sam proces prebave začne prav v ustih. Slina namreč vsebuje veliko prebavnih encimov, ki pomagajo razgraditi hrano, in tako olajša delo ostalemu prebavnemu sistemu. Prav tako je dobro vedeti, da se nekatere vrste energije asimilirajo le v ustih. Zato je priporočljivo celó tekočo hrano dlje časa zadržati v ustih – žvečiti.

Poleg temeljitega žvečenja je pomembno v času hranjenja poskrbeti za brezskrbnost, dobro voljo in predvsem uživati v vsakem grižljaju.

S takim načinom uživanja hrane veliko pripomoremo k boljšemu počutju in uravnavanju morebitnih prebavnih neravnovesij. Vplivamo pa tudi na ustrezno telesno težo, saj prav s počasnim in zavestnim uživanjem hrane pojemo manj, smo prej siti in po obroku manj utrujeni.

Poleg zavestnega uživanja hrane je pomembno, da vsako spremembo počutja, neravnovesja ali celo bolezenskega stanja pogledamo kot celoto (vzrok in posledica). Težave ne moremo reševati ločeno – mi smo celoten sistem, celotno telo, ne pa ločen organ in problem. Zato je izjemno pomembno celostno razumevanje zavestnega hranjenja, saj s tem ne vplivamo samo na svoje zdravje in dober imunski sistem, temveč tudi na počutje, raven telesne energije in samozadovoljstvo.

Projekt 32 – Izziv za zavestno hranjenje

Izzivu za zavestno hranjenje povežemo: telesno, fizično raven (kaj jemo in kako – ne, kaj konkretno je treba jesti); čustveno raven– čustvena stanja (impulzivno poseganje po hrani, spremljanje čustvenih stanj in razumevanje lastnih vzgibov za poseganje po hrani); mentalno raven (odnos misli do telesa, katera prepričanja in strahovi nam ne pustijo naprej); in duhovno raven (univerzalne resnice o življenju, naravne zakonitosti in odnos do življenja).

Pred vami so smernice za samopomoč, ki pa se ne osredotočajo samo na reševanje težave, temveč pri reševanju zajamejo celotno telo, naše misli, ravnanja in zaznavanje prepričanj, ki so nas pripeljala do trenutne situacije in so tudi ključ do reševanja le-te. Bolj, ko se boste spoznavali, hitreje boste prišli do vzrokov in rešitev.

Smernice za samo(po)moč

  • Preden uvajate neke drastične ukrepe in diete, si najprej vzemite čas za obrok in temeljito žvečenje.
  • V nadaljevanju počasi bolj zavestno preidite s hitre hrane na bolj naravno hrano.
  • Kadar jeste, se najprej umirite, preusmerite se iz glave v telo (osredotočite se na dihanje, prebavila) in v čim bolj mirnem vzdušju pojejte obrok. Sčasoma, če boste spremenili samo to, bodo rezultati vidni in tudi obroki bodo manjši, ker če tako temeljito počasi jemo, pojemo manj, kar pojemo, pa ima večji učinek.
  • Če imate kakršnekoli težave s prebavo, z zdravjem, sploh ženske po 40. letu morebitne hormonalne težave, simptome prezgodnje menopavze, priporočam, da namenite hranjenju večjo pozornost. Na tem mestu bi rada opozorila: vse spremembe naj bodo mehke. Bodite nežni do sebe.
  • Vsaka sprememba je dodaten stres za telo. Opazujte se, a ne obremenjeno, temveč ljubeče, pišite si dnevnik, kaj jeste, zapisujte si čustvena stanja, kaj se vam dogaja, kaj telo sporoča, kateri vzgibi po hrani so prisotni, kaj ob tem čutite in razmišljate na splošno, kako razmišljate o sebi, o svojem telesu, morebitnih težavah …, katere so vaše najpogostejše misli.

Članek je bil objavljen na spletni strani Za zdravje: https://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zavestno-hranjenje-je-pomembnejse-od-same-hrane/

V kolikor vas zanima sodelovanje v IZZIVU 32 dni za zavestno hranjenje, oziroma zavestno hranjenje za TELO in UM, pišite na mail darja@zazavedanje si. Približno vsakih 6 tednov je nov skupinski izziv v zaprti FB skupini. Že znani termini pričetkov izziva, petek, 12.1.2024. Po želji tudi individualno sodelovanje v izzivu in za več informacij pišite na darja@zazvedanje.si.

Več o IZZIVU ZA ZAVESTNO HRANJENJE