Kako radi imamo spremembe?

Kolikokrat si želimo, da bi se spremenil nekdo drug?

Kdo od nas si kdaj ni zaželel, da bi se spremenil kdo drug – na primer eden od staršev, učitelj, mogoče sosed, naš otrok ali partner, sodelavec, šef… Tako radi bi spreminjali druge. Radi bi videli, da se spremeni nekdo drug ali da se spremenijo okoliščine, v katerih smo. Manj pa si želimo sprememb pri sebi.

Radi bi, da bi shujšali brez odpovedovanja, pridobili mišice brez telesne vadbe, se nekaj naučili brez učenja…

Tudi sama sem se že večkrat soočila in se še soočam s podobnimi izzivi na raznih področjih. Želela sem si, da bi se mama spremenila in bi nehala »težiti«, da bi mož spremenil odnos do hrane, da bi drugače razmišljal in podobno. Nič kolikokrat sem se ob prebiranju knjige ali članka pomislila, da bi bilo super, ko bi to mož prebral. Bila sem celo tako »naivna«, da sem na mizi puščala odprto knjigo na strani, kjer sem želela, da bi prebral.  Mislila sem, da bo potem drugače.

Pa je bilo res drugače? Ne, ni bilo. Ni prebral, pa tudi, če je, ni razumel tako, kot sem jaz.  Torej, vsi poskusi, da se bo spremenil, so bili jalovo početje, zgubljanje energije in časa…

Spremenilo se je, ko sem sama spremenila pogled na situacijo. Spremenilo se je, ko temu nisem več namenjala pozornosti.

Spreminjamo lahko le sebe in svoj pogled na stvari, situacije, osebe, svet.

Večkrat slišim, da se ljudje ne moremo spreminjat oz. da se zelo težko spreminjamo. A ne verjamem, da je to čisto res. Menim, da se ves čas spreminjamo, vendar različno hitro na različnih področjih. Prav tako nas zaznamuje tudi razlog, zakaj se spreminjamo – ker smo si sami zastavili cilj in je želja po spremembi zrasla v nas ali zato, ker nas je v to potisnila zunanja situacija (medsebojni odnosi, bolezen, izguba službe…).

Kaj pa, ko se želi spremeniti nekdo drug? Ali opazimo, da se trudi in spreminja?  Največkrat niti ne. Ali pa rečemo, kaj pa mu je danes? Nočemo videti, da se nekdo res spreminja. Naši predsodki in prepričanja so nam v napoto, da bi sploh videli, saj še vedno gledamo osebo skozi iskušnje, ki smo jih s to osebo imeli v preteklosti. Gledamo iz svoje perspektive.

Tudi na poslovnem področju ni nič drugače. Se kdaj vprašate, kako odprti ste za spreminjanje odnosa do sodelavca, do dela, do spremenjenega načina dela? Tudi tu si po navadi želimo, da bi se spremenil nekdo drug ali da bi se spremenila situacija, mar ne?

Odgovore prepuščam vsakemu posamezniku. Zelo spodbudno pa je, če takšnim vprašanjem namenite nekaj več pozornosti, saj s tem v svoj odnos do sebe in drugih vnašate novo dinamiko, ki je lahko dobrobitna za vse.

Vsi govorijo o tem, da bi radi spremenili stvari ali pomagali spremeniti stvari, toda na koncu je vse, kar lahko naredite to, da spremenite sebe. In to je veliko. Kajti, če lahko uredite sebe, ima to izreden učinek.  

– Rob Reiner –